Podvodni hokej

by rkorka

Odvija se u bazenu koji ne sme biti plići od dva metra. Minimalan broj takmičara u ekipi je 6 a potrebna oprema: maska, disalica, peraje, rukavice, pak i palice.

Podvodni hokej je dinamična igra koja se igra u bazenu veličine 25m x 15m dubine 1.8 – 3 m. Igra se dva poluvremena u trajanju od 15 minuta s tri minute odmora na poluvremenu. Svaka ekipa ima pravo na prekid od 60 sekundi po poluvremenu („time – out“). Vreme se zaustavlja pri svakom prekršaju u  zadnje dve minute utakmice. Svaka ekipa ima 12 takmičara, od kojih 10 ima pravo nastupa na utakmici. Tokom utakmice 6 igrača nalazi se u prostoru za igru, a 4 igrača rezerve čekaju na ivici bazena. Rezervni igrači mogu zameniti igrače u bilo koje vreme (leteće izmene). Igrači nose gumene peraje, masku i disalicu i palicu. Na rukama su obvezne rukavice od gume za zaštitu od dna bazena i paka.

Ekipe startuju svaka na svom kraju bazena držeći se jednom rukom za ivicu. Pak je postavljen na sredinu dna bazena. Na signal sudije obe ekipe plivaju da osvoje pak. Na svakom kraju bazena nalazi se korito izrađeno od lima debljine 2 mm. Korito predstavlja gol i dužine je 3 m s prednje strane zakošena, a sa zadnje vertikalni zid do ivice bazena. Pak mora proći zapreminu gola, odnosno ući u udubljenje kako bi se postigao pogodak. Postoji više formacija ekipa ali obično ekipa ima 3 napadača; središnjeg i 2 bočna te 3 obrambena; 2 bočna i zadnjeg. Cilj je zadržati pak u posed i nadmudriti protivnika koristeći se spretnošću, brzinom, manevrisanjem i što dužim zadržavanjem daha.

Pravila podvodnog hokeja su vrlo jednostavna. U osnovi je nekontaktni sport, igrač slobodnom rukom ne sme dodirivati suparničkog igrača. Ne postoji pravilo ofsajda kao ni opstrukcije igre. Pak se ne sme držati rukom ili nositi na palici i zaustavljati bilo čime osim palicom. Svaki prekršaj pravila dosuđuju dvojica sudija u vodi koji rukama daju signal glavnom sudiji (izvan vode) da zaustavi igru. Zavisno od ozbiljnosti prekršaja sudija može dosuditi 3m prednosni pak ili isključiti igrača na 1 ili 2 minuta kazne ili do kraja utakmice. Ukoliko je prekršaj učinjen u gol poziciji (3m od gola) sudija dosuđuje kaznenu igru 2 na 1 ili jednostavno dosuditi pogodak.